در زير به برخي از مشكلات تغذيه اي شايع دوران بارداري همراه با راه حل هاي آنها اشاره مي كنيم:
ترش كردن و سوزش معده:
- حجم وعده هاي غذايي خود را كاهش داده و تعداد آنها را افزايش دهيد. يعني هر 2 تا 3 ساعت حجم كمي غذا ميل كنيد.
- غذاها را بيشتر به صورت كبابي، آبپز و بخارپز ميل كرده و از سرخ كردن بپرهيزيد.
- در محيطي آرام و به آهستگي غذا را ميل كنيد.
- از خوردن غذاي حجيم خصوصاً قبل از خواب اجتناب كنيد.
- از نوشيدن آب و ساير مايعات در حين غذا خوردن و يا بلافاصله بعد از غذا خودداري كنيد.آب و مايعات را 1 تا 2 ساعت بعد از غذا بنوشيد.
- بعد از غذا خوردن و آشاميدن دراز نكشيد و در صورت امكان كمي پياده روي كنيد.
- مصرف قند و شكر و مواد حاوي شكر مانند شيريني را تا حد امكان كاهش دهد.
- غذاها را به صورت كم ادويه و با طعم ملايم تهيه كرده و از غذا هاي تند و پر ادويه اجتناب كنيد.
- تا حد امكان از مصرف سير، پياز، نعناع و چاشني ها، آبگوشت هاي چرب، گوشت هاي پر چرب، شيريني و سس هاي چرب خودداري كنيد.
- از غذا هاي مايع مانند سوپ و آش كمتر استفاده نماييد.
- استفاده از چاي پرنگ، قهوه، شكلات و نوشيدني هاي گازدار منجر به تشديد علائم شما خواهد شد. تا حد امكان از آنها استفاده نكنيد.
- به هنگام استراحت زير سر را بالاتر از بدن قرار دهيد.
يبوست:
- دريافت مايعات را افزايش دهيد.
- از سبزي ها و ميوه هاي تازه در برنامه غذايي روزانه خود استفاده كنيد.
- قدم زدن و افزايش فعاليت بدني (با مشورت با پزشك معالج) توصيه مي شود.
- از انواع نان سبوس دار، مانند نان سنگك، نان جو و … به جاي نان هاي بدون سبوس استفاده نماييد.
- استفاده از ميوه هاي خشك مثل آلو و انجير خصوصاً به شكل خيس كرده براي شما مفيد است.
- در صورتي كه از مكمل آهن استفاده مي كنيد در مورد تغيير نوع آن با پزشك خود مشورت نماييد.
تهوع و استفراغ:
- معده را خالي نگه نداريد و در عين حال از سنگيني و پري معده پرهيز كنيد.
- از خوردن غذاهاي پر ادويه، سرخ شده و دير هضم اجتناب كنيد.
- توجه داشته باشيد كه معمولاً غذاهاي سرد بهتر از غذاهاي گرم تحمل مي شوند.
- از غذاهايي كه بوي محرك دارند اجتناب كنيد.
- صبح ها قبل از برخاستن از رختخواب مقداري بيسكوئيت يا نان خشك ميل كرده و سپس بعد از 15 دقيقه از رختخواب برخيزيد.
- همراه غذا، آب و مايعات نخوريد
كم خوني:
- از گوشت، مرغ و ماهي به ميزان كافي در برنامه روزانه خود استفاده نماييد.
- سبزيجات به رنگ سبز تيره، مثل جعفري را روزانه مصرف كنيد.
- در زمان ميان وعده از انواع مغزها (مثل پسته ، بادام ، فندق و…) و نيز انواع خشكبار مثل برگه ها ، توت خشك ، كشمش و خرما كه منابع خوب آهن هستند استفاده نماييد.
- سبزي هاي تازه و سالاد را همراه غذا ميل كنيد.
- از چاشني هايي مانند آبليمو و آب نارنج همراه غذا استفاده نماييد.
- از يك ساعت قبل از غذا تا حداقل 2 ساعت بعد از صرف غذا از مصرف چاي و قهوه بپرهيزيد .
- از مصرف چاي پر رنگ اجتناب كنيد
افزايش وزن كم در دوران بارداري:
- دريافت پروتئين را تا حد امكان افزايش دهيد. از طريق افزايش مصرف گوشت قرمز، مرغ، ماهي ، حبوبات، پنير ، ماست چكيده ، تخم مرغ
- انرژي غذاها را از طريق اضافه كردن روغن زيتون، كره و مغزها افزايش دهيد.
- از ميان وعده هاي مقوي مثل سوپ غليظ، ساندويچ تخم مرغ، فرني، شله زرد، بستني، پوره سيب زميني وشير برنج استفاده نماييد.
- مصرف نمك را محدود كنيد.
- از آب ميوه هاي طبيعي و خانگي در فواصل غذا استفاده نماييد.
- بعد از صرف غذا از انواع دسر مثل كيك هاي خانگي، خرما، فرني و حلوا استفاده نماييد.
اضافه وزن زياد در طي بارداري:
- از شير و لبنيات كم چربي استفاده كنيد.
- مصرف حبوبات را در برنامه غذايي خود افزايش دهيد.
- حتماً از گوشت كم چربي استفاده كنيد.
- از غذاهاي سرخ كردني و غذاهاي آماده پرهيز كنيد.
- مصرف نوشابه،آبميوه هاي صنعتي، چيپس، پيراشكي، شكلات، شيريني و قند و شكر را تا حد امكان كاهش دهيد.
- از مصرف سس مايونز و انواع سسهاي سالاد خودداري كنيد.
- مصرف نمك را كاهش دهيد.
- از مواد غذايي حاوي آنتي اكسيدان مانند گوجه فرنگي ، هويج، فلفل دلمه اي، انجير ،كيوي ، توت ، انگور و سيب بيشتر استفاده نماييد.
- غذا را به آهستگي و در ساعات معين ميل كنيد.
- از ريزه خواري خودداري كنيد و قبل از احساس سيري از غذا خوردن دست بكشيد.
- حجم وعده هاي غذايي خود را كاهش دهيد.